XIV. Bayer Vinogradar savjeti 13.07. - 19.07.2015.

Poštovani vinogradari!

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 13.07.2015.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba i broj mob.

1.  Hrvatsko Podunavlje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

2. Slavonija

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

3. Moslavina

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

4. Prigorje-Bilogora

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

5. Pokuplje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

6. Podravina

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

7. Plešivica

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

8. Zagorje-Međimurje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

9. Hrvatska Istra

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Dean Crnošija
098 419-229
dean.crnosija@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

Zlatna žutica

Decis

0,4 l/ha

10. Hrvatsko Primorje

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Dean Crnošija
098 419-229
dean.crnosija@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

11. Sjeverna Dalmacija

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Dean Crnošija
098 419-229
dean.crnosija@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

12. Dalmatinska Zagora

Pred zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler
ili
Verita

2,5 - 3 kg/ha

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Falcon

0,4 l/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

13 A) vinogorje Imotski

Pred zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler
ili
Verita

2,5 - 3 kg/ha

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

13 B) vinogorje Vrgorac

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler
ili
Verita

2,5 - 3 kg/ha

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Falcon

0,4 l/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

14 A) Srednja i Južna Dalmacija

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler
ili
Verita

2,5 - 3 kg/ha

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Falcon

0,4 l/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

14 B) vinogorje Konavosko

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler
ili
Verita

2,5 - 3 kg/ha

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Falcon

0,4 l/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha


Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Rane sorte grožđa su zatvorile grozdove i dobivaju prevlaku na bobicama (mašak) čime dobivaju veću otpornost na plamenjaču i pepelnicu, dok su kasnije sorte sada pred zatvaranjem grozda. Preporučujemo da zaštitite vinograde pripravcima Teldor (1,5 l/ha), Nativo (0,2 kg/ha) i Profiler (2,5 - 3 kg/ha), tim redoslijedom stavljanja preparata u vodu. Toplo i sunčano vrijeme onemogućava razvoj plamenjače, no pogoduje razvoju pepelnice. Kod skidanja listova u zoni grožđa potrebno je pripaziti na štete koje mogu nastati na osjetljivim sortama od sunca s južne i zapadne strane grozdova. Rizling rajnski je jedna od najosjetljivijih sorata, pa preporučujemo oprez kod skidanja listova. Simptomi na bobicama su slični kasnoj plamenjači. Navedena preporuka štiti vinograde oko 14 dana.Kloroza je sve prisutnija u vinogradima jer je lani došlo do ispiranja hranjiva iz tla zbog velikih količina oborina. Vinogradima treba vratiti hranjivo i dobro ih prorahliti. U vinogradima su također sve prisutnije opasne bolesti za koje još nema lijeka (ESCA i Fitoplazma). Zaražene trsove najbolje je iskrčiti.Ovih dana u nekim se vinogorjima očekuju napadi moljaca druge generacije koji mogu napraviti značajnu štetu. Ako vinogradi nisu u integriranoj proizvodnji, moljci se mogu suzbiti pripravkom Decis (0,4 l/ha). Prskanje korova po vjetru ili jakom suncu izaziva isparavanje aktivnih tvari koji padaju na listove loze i pojavljuje se palež. Prskanje korova može se napraviti pripravkom Basta 15 (2 l/ha) u trake ispod redova vinograda. Mlade vinograde također treba zaštititi protiv bolesti.  Preporučujemo Mikal Premium (3 kg/ha) protiv plamenjače i Luna Experience  (0,375 l/ha) protiv pepelnice.


11.7. Mladi vinograd – sadnja 2015.

11.7. Štete od tuče

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Kao i protekli tjedan vladalo je stabilno vrijeme s izrazito visokim temperaturama. Malo osvježenje sredinom tjedna s vrlo malo oborina dogodilo se u Istri. Sušno vegetacijsko razdoblje najdulje traje u zadarskom području gdje je u vegetaciji palo najmanje oborina s trendom nastavka i idući tjedan. Vruće, bez oborina i visokom relativnom vlagom zraka nastavit će se i u idućih 7 dana prema prognozi. Sve to vinogradaru znači manji strah od daljnjih infekcija plamenjačom u sljedećem razdoblju, ali i posebnu pozornost na pepelnicu. Samo ponavljamo: visoka temperatura s visokom relativnom vlagom zraka je idealan medij za infekciju i širenje pepelnice. Spori pepelnice nije potrebna kiša, odnosno kapljica vode za infekciju, već samo visoka vlaga. Također je krajnji trenutak za tretman protiv sive plijesni ukoliko grozd nije zbijen odnosno zatvoren do te mjere da sredstvo ne može probiti u unutrašnjost grozda gdje bolest obitava i čeka povoljan trenutak za nanošenje velike šteta u jesen ukoliko ona bude kišna. Za sivu plijesan preporučujemo tretman najkvalitetnijim botricidom Teldor (1,5 l/ha), dok za zaštitu od pepelnice Luna Experience  (0,375 l/ha) i dalje preporučujemo sistemične pripravke : Falcon (0,4 l/ha) na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta, Folicur (0,3 l/ha)  tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen, te Nativo (0,2 kg/ha) ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Kao i protiv sive plijesni, zadnji je tren za suzbijanje američkog cvrčka i sprječavanja širenja odraslog oblika koji sisanjem sokova prenosi fitoplazmu  unutar loze. Sprječavanje ovog štetnika vršimo pripravkom Decis (0,4 l/ha).


11.7. Fitoplazme

11.7. Fitoplazme

12.7. Fitotoksičnost na bobicama

12.7. Pepelnica

Podregije Dalmatinska Zagora te Srednja i Južna Dalmacija

Pred nama su završni tretmani u vinogradima. Bilo bi dobro obaviti još dvije aplikacije. U vinogradima koji kasne (na višim položajima ) potrebno je napraviti još jednu sistemičnu i jednu kontaktnu zaštitu. U svakom slučaju problem može predstavljati pepelnica, no pojavom maška na bobama opada i opasnost od ove bolesti. Temperature će u ovom tjednu danju biti vrlo visoke – svugdje iznad 30 °C, a većinom oko 35 °C. Na nizu lokaliteta, ovisno o tlu i podlozi, vinova loza već trpi sušu, a prema prognozi nas očekuje iznimno vruć i suh period. Zato preporučujemo korištenje aminokiselina koje mogu pomoći lozi u ovom stresnom razdoblju. Iz različitih krajeva imamo pozive gdje se opisuju simptomi plamenjače peteljčice bobice i poneke bobe na grozdu odumiru. Ta zaraza se dogodila s posljednjim kišama u prvoj polovici lipnja. Razlog mogu biti poddoziranost ili preveliki razmaci. Isto tako razlog može biti upotreba kontaktnih pripravaka koji kroz bujno lišće nisu došli u kontakt s grozdićem te zaštita nije dobro izvedena. Sve u svemu vinogradi su iznimno zdravi i treba još samo malo da ih sačuvamo i s veseljem čekamo berbu. Upozoravamo vinogradare da ne žure i ne pretjeruju sa skidanjem lišća u zoni grozdova jer ove visoke temperature mogu nanijeti velike štete na grozdovima. Neke rane sorte (pošip) već ulaze lagano u zonu karence pa treba pripaziti s izborom pripravaka i datumom aplikacije. Za one vinogradare koji žele izvesti još jednu sistemičnu zaštitu predlažemo kombinaciju pripravaka Profiler (2,5 - 3 kg/ha) i Falcon (0,4 l/ha) ili Nativo (0,2 kg/ha) s dodatkom 1/3 sumpornog pripravka. Isto tako neće pogriješiti ni oni vinogradari koji će koristiti kontaktne pripravke. Ovdje savjetujem oprez s korištenjem sumpora jer može biti fitotoksičan na visokim temperaturama. Također, još nije završilo vrijeme za suzbijanje sive plijesni i zato preporučujemo Teldor (1,5 l/ha).


11.7. Ptičići dobro napreduju

11.7. prvi zanci suše: žilavka na Koberu 5BB

Jeste li znali?

70-87% vina je voda, 12-13% je alkohol, a ostatak čine rezidualni šećer i druge supstance.

Autorsko pravo © Bayer AG