XV. Bayer Vinogradar savjeti 20.07. - 26.07.2015.

Poštovani vinogradari!

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte naše agronome koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 20.07.2015.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba i broj mob.

1.  Hrvatsko Podunavlje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

2. Slavonija

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

3. Moslavina

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

4. Prigorje-Bilogora

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

5. Pokuplje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

6. Podravina

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

7. Plešivica

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

8. Zagorje-Međimurje

Zatvaranje grozda

Plamenjača

Profiler

2,5 - 3 kg/ha

Petar Živković
098 256-924
petar.zivkovic@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

9. Hrvatska Istra

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Dean Crnošija
098 419-229
dean.crnosija@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

10. Hrvatsko Primorje

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Dean Crnošija
098 419-229
dean.crnosija@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

11. Sjeverna Dalmacija

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Dean Crnošija
098 419-229
dean.crnosija@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

12. Dalmatinska Zagora

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

13 A) vinogorje Imotski

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

13 B) vinogorje Vrgorac

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

14 A) Srednja i Južna Dalmacija

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha

14 B) vinogorje Konavosko

Nakon zatvaranja grozda

Plamenjača

Bakreni pripravci

prema uputama proizvođača

Stipe Đuzel
098 359-814
stipe.duzel@bayer.com

Pepelnica

Nativo

0,2 kg/ha

Sumporni pripravak

prema uputama proizvođača

Siva plijesan

Teldor

1,5 l/ha


Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U idućih nekoliko dana treba obaviti posljednju zaštitu vinograda ove sezone. Preporučujemo Teldor (1,5 l/ha), Nativo (0,2 kg/ha) i Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Nakon navedene zaštite više nije potrebno špricati vinograde nego čekati berbu. Bobice na grozdovima počinju šarati. Toplo i sunčano vrijeme onemogućuje razvoj plamenjače, no pogoduje razvoju pepelnice koja povećava sivu plijesan na grožđu. Kod skidanja listova u zoni grožđa treba paziti na štete koje mogu nastati na osjetljivim sortama od sunca s južne i zapadne strane grozdova. Rizling rajnski je jedna od najosjetljivijih sorata pa oprezno kod skidanja listova. Simptomi na bobicama su slični kasnoj plamenjači. Gore navedena preporuka štiti vinograde oko 14 dana. Kloroza je sve prisutnija u vinogradima jer je lani došlo do ispiranja hraniva iz tla zbog velikih količina oborina. Vinogradima treba vratiti hranivo i dobro ih prorahliti. U vinogradima sve su prisutnije opasne bolesti za koje još nema lijeka (ESCA i Fitoplazma), i u slučaju bolesti zaražene trsove najbolje je iskrčiti. Prskanje korova po vjetru ili jakom suncu izaziva isparavanje aktivnih tvari koji padaju na listove loze i pojavljuje se palež. Prskanje korova može se napraviti pripravkom Basta 15 (2 l/ha) u trake ispod redova vinograda. Mlade vinograde također treba štititi protiv bolesti. Preporučujemo Mikal Premium (3 kg/ha) protiv plamenjače i Luna Experience  (0,375 l/ha) protiv pepelnice.


19.7. Grožđe nakon zadnje zaštite

19.7. Odlično uređen vinograd

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Izrazito toplo i sušno vrijeme koje je obilježilo protekli tjedan, prema najavama meteorologa se nastavlja i u idućih 10-tak dana. Ekstremno visoke temperature,visoka relativna vlažnost zraka bez velikih temperaturnih amplituda između dana i noći polako izazivaju negativne učinke po vinovu lozu. Prvi simptomi stresa loze u vidu dehidracije bobica i žućenja te sušenja donjih listova su vidljivi naročito kod osjetljivijih, ranijih sorata tanke pokožice, posebice na škrtijim tlima. Ekstremne temperature ne dozvoljavaju nove infekcije i zdravstveno stanje vinograda u ovoj godini možemo nazvati izuzetno dobrim. Ipak ovakve temperature izazivaju stres kod loze i oslabljuju imunitet. Ovih dana neovisno o pogodnim uvjetima za nemogućnost infekcija moramo gledati malo unaprijed. Za rane sorte koje u ovoj godini prema naznakama i vremenskim uvjetima vjerojatno ulaze rano u zriobu, a možda i prisilnu s obzirom na nedostatak vode, moramo tretirati kvalitetno jer nam je ovaj tretman možda zadnji u ovoj vegetaciji.

Za ove rane sorte posebice obratiti pozornost  na karence. Tako preporučujemo primjenu nekih bakrenih pripravaka koji svojim djelovanjem očvrsnu pokožicu bobe grozda. Za pepelnicu preporučujemo pripravak Luna Experience  (0,375 l/ha) s obzirom na visoku učinkovitost protiv ove bolesti, ali i iz iskustva s terena dokazano dobro djeluje i na sivu plijesan. Posebno je važno naglasiti kratku karencu koja iznosi 14 dana.

S obzirom da je loza polako pred fenofazom šaranja vrijeme je i za treći tretman protiv sive plijesni koja nam može nanijeti značajne štete u fazi pred berbu. Sada nam nitko ne može jamčiti da kraj kolovoza, odnosno rujan neće biti kišni i vlažni, a to su uvjeti kada siva plijesan izaziva najveću štetu. Protiv sive plijesni tretman botricidom odrađujemo sada i to posljednji učinkoviti put. Svi kasniji tretmani u fazi zriobe samo gase požar, odnosno učinak je puno slabiji. Protiv sive plijesni koristimo pripravak Teldor (1,5 l/ha). Svakako preporučujemo u zaštiti obvezno koristiti neke od aminokiselinskih pripravaka koji lozi omogućuju lakše podnošenje temperaturno stresnih uvjeta, a također i sredstava za prihranu na bazi kalcija radi boljeg reguliranja vodozračnih uvjeta unutar biljke. Vinogradari  koji imaju instalirane sustave za navodnjavanje u svom vinogradu trebaju reagirati, opskrbiti lozu vodom i smanjiti moguće štete na što manju mjeru.


19.7. Sušenje lista uzrokovano sušom

19.7. Dehidracija bobica uzrokovana sušom

Podregije Dalmatinska Zagora te Srednja i Južna Dalmacija

U proteklom tjednu u svim vinogorjima je bilo pojave pepelnice, vjerojatno zbog prevelikih razmaka ili neadekvatnih izbora pripravaka. No, te zaraze su se javljale u malom broju vinograda pa možemo reći da su vinogradi zdravi. S ovim prskanjem možemo reći da je u većini vinograda sezona zaštite završila. Naravno, nakon ovakvih vrućina trebat će pripaziti na moguće veće kiše, ali u ovom tjednu i dalje toga neće biti. Vinogradi su iznimno zdravi te ukoliko suša ne potraje i kiše padnu u dogledno vrijeme ovo će biti godina koju ćemo pamtiti po kvaliteti grožđa i drago nam je da smo bili dio toga. Da ne bi bilo idealno, pobrinule su se ekstremna suša i ekstremne vrućine. Na škrtim, plitkim i kamenitim terenima vinova loza već pokazuje jake znakove stresa uzrokovanog vrućinama i nedostatkom vlage u tlu. Ukoliko se ovo nastavi, vinova loza će reagirati odbacivanjem lišća te isušivanjem boba kako bi se spasila. Bilo bi u ovim vinogradima neophodno napraviti aplikaciju aminokiselinama i to ako ste u mogućnosti onim koje sadrže i kalcij u obliku kalcij-oksida (CaO) jer kalcij između ostaloga, usporava disanje, a disanje je, kako već znamo potrošnja energije. No ukoliko niste u stanju nabaviti ovakav aminokiselinski pripravak bit će dobri i ostali na tržištu.

Što se tiče zaštite vrijeme je da pomalo završavamo. U ovim ekstremnim uvjetima uzročnik plamenjače nema nikakvu mogućnost zaraze te trebamo prskati kontaktnim organskim ili bakrenim pripravkom. Bakar usporava prirast te bi bio dobar izbor nakon vršikanja. Za suzbijanje pepelnice nije preporučljivo na ovim temperaturama koristiti sumporne pripravke u punim dozama, a u polovičnim nema smisla. Stoga vam preporučujemo uz bakreni pripravak, jedan od sistemičnih pripravaka iz Bayer palete proizvoda za suzbijanje pepelnice, kao što su Nativo (0,2 kg/ha), Falcon (0,4 l/ha) ili Luna Experience  (0,375 l/ha). Napominjemo da se aminokiseline ne miješaju s bakrenim pripravcima.

Osim navedenog iznimno je važno, ukoliko nije obavljeno prskanje protiv sive plijesni to obaviti pripravkom Teldor (1,5 l/ha) u zoni grožđa, jer ukoliko nakon ovih suša dođu velike kiše doći će do pucanja kožice i time do  kasnijeg  truljenja. Zato treba preventivno djelovati.


19.7. kujundžuša na Paulsenu 1103 – nema nikakvih znakova stresa

19.7. Žilavka na Kober 5BB – uznapredovali stres od suše, zastoj u razvoju bobica

Dragi naši vinogradari i vinari, želimo vam uspješnu berbu kako u kvaliteti tako i u količini, uspješno trženje, te da ste i ove sezone zadovoljni i u blagostanju.

Autorsko pravo © Bayer AG