Pripremite se za zaštitu pšenice od bolesti

 


Kada pšenica uđe u vlatanje pa nadalje možemo ju promatrati kao uspravnu stabljiku sa najčešće 6 listova. Kada bi svjetlost jednako prodirala do svih dijelova biljke svi zeleni listovi bi jednako doprinijeli nalijevanju zrna. Ipak gusti sklop ne dozvoljava prodor dovoljno svjetla do donjih listova pa su gornja dva lista (zastavica i list ispod) te klas ti koji utječu skoro na 90% prinosa.

Upravo to je i razlog zbog kojeg je najvažnije obaviti tretman u zastavicu i to sa najkvalitetnijim fungicidom i osigurati kvalitetnu zaštitu listova. Ascra Xpro je novi fungicid koji osigurava najkvalitetniju zaštitu i visok prinos.

Vrlo je važno fungicid primijeniti u pravo vrijeme i onoliko puta koliko to uvjeti za bolest zahtijevaju.

Najznačajnija bolest lista pšenice je smeđa pjegavost. Pri određivanju pravog trenutka za primjenu fungicida kao i broja potrebnih tretmana protiv ove bolesti, važno je voditi se sljedećim kriterijima:

  • Razvojni stadij pšenice
  • Potencijal za bolest i vremenski uvjeti
  • Izbor odgovarajućeg fungicida


Pregled pšenice za prisutnost bolesti nužno je početi već od stadija završetka busanja, najkasnije od pojave prvog koljenca.

   Prosaro®
1 l/ha
   Ascra®
1 l/ha
 Sphere®
0,4 l/ha
 
     
T1
treći list vani
T2
stadij zastavice
T3
početak cvatnje
Cilj tretiranja
Ako do ovog stadija nismo imali simptome bolesti, bez obzira na to sada je nužno napraviti prvi tretman. Ovaj tretman ključan je za uspješnu zaštitu od smeđe pjegavosti. Štiti se tek izašao posljednji treći list te ponekad i četvrti. Fungicid Sphere® u ovoj fazi osigurava zdravo lišće, biljka lakše podnosi stresne uvjete i bolje iskorištava dušična hranjiva. Pripravci primijenjeni protiv smeđe pjegavosti djelovat će i na hrđu. Ovo je najvažnije prskanje jer ima najvažniji utjecaj na prinos i važan je dio strategije uspješnog suzbijanja smeđe pjegavosti. Ovim prskanjem štitimo od bolesti dva najviša lista, što se odražava na otprilike 65 % prinosa. Prskanje je potrebno obaviti kada na većini usjeva izađe zadnji list zastavica. Novi fungicid Ascra je idealno rješenje za zaštitu od svih bolesti a osobito smeđe pjegavosti (septorioze) i hrđa. Osim zaštite od bolesti Ascra ® zahvaljujući Xpro tehnologiji ima pozitivan utjecaj na fiziologiju biljke. Tretirana biljke su otpornije na stres uzrokovan sušom. Biljke ostvaruju maksimalan genetski potencijal, omogućen je kvalitetan razvoj većeg broja zrna, ostaju duže zelene i nalijevanje zrna je duže. Rezultat svega je veći prinos čak i kada nije prisutan veliki potencijal za bolest. Prskanjem na početku cvatnje sprječavaju se bolesti klasa, ali se štite i gornja dva lista, što je vrlo važno u uvjetima visoke opasnosti od bolesti. Vlažno vrijeme u cvatnji pogoduje infekciji vrstama Fusarium, što može dovesti do pojave mikotoksina i smanjenja prinosa. Izbjegavanje mikotoksina vrlo je važno za pšenicu namijenjenu ljudskoj prehrani. Sekundarni paraziti, čađavice koje utječu na promjenu boje zrna nemaju značajan utjecaj na prinos, ali nisu poželjne u krušnim sortama. Ako se u ovom stadiju pšenice najavljuju kiše, tretman je uvijek bolje napraviti prije kiše. Važno je znati da ako u periodu cvatnje, nakon tretmana fungicidom, padne > 40 lit/ m2 kiše, tretman bi trebalo ponoviti. Fungicid Prosaro® u praksi je pokazao da je najbolje rješenje za tretman klasa jer izvrsno djeluje na sve vrste fuzarioza i Microdochium nivale te su razine mikotoksina u svim ispitivanjima nakon primjene ovog fungicida bile daleko ispod najviših dozvoljenih granica, čak i ispod onih razina dozvoljenih za dječju hranu.

Pratite nas

Autorsko pravo © Bayer AG