Zaštita masline od bolesti paunovog oka

Paunovo oko je najvažnija bolest masline i prisutna je u svim područjima u kojima se uzgaja. Zbog izrazito kišne jeseni te tople i kišne zime za očekivati je veliku opasnost od infekcije paunovim okom. Potreban je dodatan oprez i što prije krenuti s ranoproljetnim tretmanom. Nativo je izvrstan izbor. Razvoju i širenju bolesti osim kišovitog vremena pogoduje vjetar i temperature između 8 i 24°C. Simptomi koji se uočavaju na listovima su tamno zelene pjege s koncentričnim prstenovima različite boje. Takvi listovi žute i otpadaju što negativno utječe na rodnost masline u istoj ali i u idućim godinama. Ukoliko se bolest sustavno ne suzbija može uzrokovati propadanje cijele biljke masline. Vrijeme inkubacije (od infekcije pa do pojave prvih simptoma) može biti jako dugo, 30 do 100 dana, stoga je važno strateški pristupiti zaštiti tijekom cijele godine.

PREDNOSTI PROLJETNOG TRETMANA

• Suzbijanje bolesti na vrijeme i osiguravanje pune cvatnje
  • Smanjena potreba za tretmanima prije berbe
  • Osigurava se zdrav list i sigurno dozrijevanje plodova
  • Smanjenje mogućnosti rezidua u plodovima i kasnije u ulju

Nativo 75 WG preporučujemo jednokratno primjeniti po kretanju vegetacije, a najkasnije do pred cvatnju u dozi 250g/ha.

Pratite nas