O nama

Održivost

O nama

Održivost

Nitko ne može predvidjeti budućnosti, no svi možemo surađivati kako bismo je oblikovali. U Bayeru smo predani izgradnji boljeg svijeta u kojem zajedno možemo prevladati glad i klimatske promjene, a inovacije u agrikulturi mogu nam pomoći u tome. Iz tog razloga, svakog dana istražujemo nove potencijalne tehnologije koje nam mogu pomoći u suočavanju s našim najvećim izazovima te u izgradnji održive budućnosti.

Poljoprivredu kao djelatnost oduvijek označava težnja prema inovacijama i napretku – od samih početaka, poljoprivrednici su tražili bolje načine da prehrane sebe, svoje obitelji i svoje zajednice. Isto tražimo i danas, kada svi zajedno radimo na razvoju održivih rješenja koja mogu pomoći poljoprivrednicima u proizvodnji hrane za rastuću populaciju bez štetnog djelovanja na okoliš.

Naši ciljevi

Ne možemo uspješno podržavati poljoprivrednike bez da u isto vrijeme štitimo planetu i okoliš. Zato tražimo nove načine da poljoprivrednicima ponudimo tehnologije koje im pomažu u uzgoju hrane bez uzrokovanja štete okolišu.

U budućnosti ćemo nastaviti mjeriti uspješnost naših inovativnih tehnologija ne samo po tome da li pomažu poljoprivrednicima da uzgajaju više, već i po tome da li im pomažu da uzgajaju održivije. Kao kompanija smo predani razvoju nekoliko ključnih područja održivosti kako bismo do 2030. godine smanjili učinak poljoprivrede na okoliš.

Promidžba otvorenosti i transparentnosti

Povjerenje je ključan dio našeg poslovanja. U Bayeru potičemo otvoreni dijalog o našim proizvodima i inovacijama kako bismo zajednički izgradili održiviji poljoprivredni sustav. Omogućavamo otvoreni pristup našim internim studijama o sigurnosti proizvoda i aktivnih tvari te radimo na programima kroz koji pozivamo znanstvenike, novinare i neprofitne organizacije na suradnju.

Sigurnost ljudi, biljaka i okoliša

Pri razvoju naših proizvoda, pridržavamo se strogih i dosljednih sigurnosnih standarda te prodajemo isključivo proizvode koji zadovoljavaju sve kriterije lokalnih, regionalnih i nacionalnih tržišta. Radimo na novoj evaluaciji našeg postupka odobrenja proizvoda za tržište kako bismo osigurali da uvijek dostavljamo sigurna i učinkovita rješenja na najbolji mogući način.

Podrška poljoprivrednicima

Na globalnoj razini radimo na tome da poljoprivrednicima omogućimo bolji pristup agrikulturnim rješenjima koja su im potrebna za uspješan uzgoj biljaka. Kroz sljedeće desetljeće uložit ćemo pet milijardi eura u nove tehnologije za zaštitu bilja kako bismo pomogli poljoprivrednicima u usvajanju održivih tehnologija. Naša ulaganja u istraživanja i razvoj omogućit će nam da istražimo nove modele zaštite bilja, razvijemo integrirana rješenja za zaštitu te ojačamo našu suradnju s vodećim znanstvenicima za zaštitu bilja kako bismo zajednički razvijali prilagođena rješenja za poljoprivrednike na različitim lokacijama.

Suradnja sa stručnjacima za održivost

Surađujemo s vodećim stručnjacima na području kemije, biologije i statistike kako bismo razvijali održiva rješenja u agrikulturi. Uz to, pozivamo svjetski-priznate stručnjake i važne dionike na području održivosti da sudjeluju u našem Vijeću za održivost (eng. Bayer Sustainability Council). Kroz ovakva partnerstva podižemo standarde održivosti i transparentnosti u agrikulturnoj industriji.

Sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja i suzbijanje nezakonitih sredstava za zaštitu bilja

Uz globalne ciljeve i područja rada, također surađujemo i s relevantnim tijelima u Europi i Hrvatskoj na temama poput sigurne primjene sredstava za zaštitu bilja, primjerenog gospodarenja otpadom te suzbijanja trgovine nezakonitim sredstvima za zaštitu bilja.

U Europi projekte na navedenim područjima provodi Europsko udruženje za zaštitu bilja (ECPA), dok u Hrvatskoj takvi projekti spadaju u djelokrug Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske (CROCPA), čiji je Bayer član.

CROPCA uspješno provodi projekte na području sigurne primjene sredstava za zaštitu bilja i suzbijanja nezakonitih sredstava za zaštitu bilja, kao i druge projekte o kojima više informacija možete pronaći na cropca.hr.

Gospodarenje otpadom

Pravilno postupanje s ambalažom proizvoda za zaštitu bilja nakon njihove primjene od iznimne je važnosti. Prazna ambalaža koja nije pravilno isprana i očišćena može onečistiti okoliš i predstavljati potencijalnu prijetnju za okoliš i ljude.

Udruga CROCPA u suradnji s tvrtkom C.I.A.K. d.o.o. organizirano prikuplja ambalažu sredstava za zaštitu bilja svojih članica i članica programa CROPCA EKO MODEL na nekoliko načina, a više informacija o njima možete pronaći na poveznici cropca.hr.