Fungicidi

Aliette Flash

Fungicidi

Aliette Flash

Aliette® flash upotrebljavamo za suzbijanje plamenjače krastavaca, plamenjače salate, plamenjače hmelja i ervinije.

Prednosti

  • Dobro se usvaja i pravilno raspoređuje po cijeloj biljci
  • Dugotrajno djelovanje
  • Povećava prirodnu otpornost biljaka

Sastav

Fosetil-Al (80 %)

Formulacija

Močive samodispergirajuće granule (WG)

Pakiranja

100 g i 1 KG

Registrirane primjene

Jezgričavo voće, agrumi,mandarina, jagoda, krastavac, dinja, lubenica, bundeva, salata, luk
sportski tereni, ukrasni travnjaci, rasadnici voćaka i ukrasnog bilja, šumski rasadnici

Priprema sredstva za upotrebu

Odmjerenu količinu Aliette® flash valja izmiješati s malo vode da se dobije fina kaša bez grudica, a zatim se kaša ulije u spremnik prskalice, koji je do pola ispunjen vodom i nakon toga dolije preostala količina vode. Neprestano se miješa dok se ne dobije jednolična suspenzija.

PRIPRAVLJENO ŠKROPIVO TREBA ODMAH UTROŠITI.

Primjena

Jabuka i kruška
Bakterijska palež (Erwinia amylovora), primijeniti u dozi 3,5 kg/ha u vrijeme pred cvatnju i tijekom cvatnje svakih 5-7 dana. Aplikacija fungicida može se obaviti i nakon nevremena ako je došlo do oštečenja biljnih organa. Fungicid se može koristiti i u kombinaciji s bakrom u tom slučaju Aliette® Flash primijeniti u nižoj dozi, 3 kg/ ha, a fungicide na osnovi bakra u deset puta manjoj koncentraciji od uobičajene primjene.
Broj primjena: 3x;
Karenca: 21 dana.

Agrumi
Gumoza (Phytophtora spp.), primijeniti u nasadima agruma 2,5 kg/ha 3x: u travnju, srpnju i rujnu/listopadu. Kod cijepljenja u dozi 2,5-3 kg/ha 15 dana prije cijepljenja, tretiranje ponoviti nakon 3 ili 4 tjedna. U rasadnicima i mladim nasadima agruma u dozi 3 kg/ha ponavljajući tretiranje svaka 2 mjeseca. U nasadima sa sustavom za navodnjavanje, kapanjem primijeniti u količini 1-25 g/stablu, ovisno o krošnji, do najviše 10 kg/ha po primjeni, 2x u vegetaciji. Vlažna trulež korijenovog vrata (Phytophthora citrophthora) primijeniti u dozi 2,5-3 kg/ha u jesen, od početka promjene boje i tijekom sazrijevanja.
Broj primjena: 2-3x;
Karenca: 15 dana.

Jagoda
Plamenjača (Phytophtora fragariae), primijeniti u dozi 2,5 kg/ha, prvi puta u mjesecu sadnje, a zatim svakih 25 dana.
Karenca: 7 dana.

Krastavac
Plamenjača (Pseudoperonospora cubensis), primijeniti u količini od 2,5-3,7 kg/ha s razmakom 7-10 dana.
Broj primjena: 3x;
Karenca: 3 dana.

Dinja, lubenica, bundeva
Plamenjača (Pseudoperonospora cubensis), primijeniti u količini od 2,5-3,7 kg/ha s razmakom 7-10 dana.
Broj primjena: 3x;
Karenca: 21 dana.

Salata
Plamenjača (Bremia lactucae), primijeniti samo u proizvodnji salata glavatica (ostaci u lisnatim sortama su znatno viši) u dozi 2,5-3,7 kg/ha u razmacima 10-12 dana.
Broj primjena: 3x;
Karenca: 14 dana.

Luk
Plamenjača (Peronospora destructor), primijeniti u količini 2 kg/ha. 1-2 puta u vegetaciji kod prvih simptoma ili preventivno u razmacima od 10 dana. Sredstvo se može primijeniti od početka formiranja lukovice pa do veličine 75% konačnog promjera lukovice.
Broj primjena: 1-2x,
Karenca: 7 dana.

Proširenje uporabe na male kulture/namjene:

Rasadnici voćaka, ukrasnog bilja i šumski rasadnici: za bakterijske bolesti (Pseudomonas sp.) pri dozi od 2-3 kg/ha uz utrošak vode 200-1000 l/ha. Primijeniti preventivno ili pri pojavi prvih znakova bolesti. Aliette Flash može se koristiti maksimalno 2 puta u sezoni s vremenskim razmakom 10-14 dana.

Miješanje

Ne smije se miješati s folijarnim gnojivima, bordoškom juhom i sredstvima lužnate reakcije i permanangatom. Ne smije se miješati sa uljnim pripravcima. U slučaju tretiranja s uljem, primijeniti sredstvo nakon tjedan dana. Na luku, agrumima, travnjacima, jagodama i čempresima ne smije se koristiti sa proizvodima koji sadrže bakar.

Ograničenja

Aliette flash se u tijeku godine može rabiti najviše tri puta na krastavcima, dinjama, lubenicama, bundevama, salati, a na hmelju šest puta u istom nasadu.

Iskustva s terena

Sve pripravke na osnovi Al-fosetila moramo najprije posebno otopiti u manjoj količini vode i tek ih zatim dodati škropivu. Tako ne može doći do taloženja škropiva.

Zaštita okoliša

Nije dopušteno prskanje Aliette-om flash u vodozaštitnim zonama. Prilikom primjene spriječiti kontaminaciju bunara, jezera, vodotokova i mora radeći najmanje 20 m udaljeno. Ostatke škropiva ne izlijevati u kanale i kanalizaciju.